Thursday, May 12, 2011

maaf.... :(

jiwa tengah kacau
tak tau berada di situasi yang mana
sedang dalam ketenangan atau kerunsingan
haish!

untuk diri sendiri
mungkin ketenangan dan kepuasan

untuk pihak lain
kesedihan dan kekacauan barangkali

mengalah tu bagus
tapi biar bertempat dan sesuai dengan keadaan
terlalu asyek mengalah akan dipijak
akan jadi mangsa buli
dah sampai masa untuk bangkit mempertahankan diri

maaf...ada masa dan ketikanya saya perlu mementingkan diri sendiri
selepas sekian lama saya bertahan untuk menyenangkan hati dan perasaan orang lain
akhirnya tahap kesabaran saya berada di kemuncak
umpama gunung berapi yang menanti masa untuk memuntahkan laharnya

maaf buat kamu bersedih
tapi hanya sekali itu
tak sama seperti kekerapan kamu membiarkan saya dalam kesedihan
setiap perbuatan akan ada pembalasannya
jadi saya telah pon membalas perbuatan kamu itu
maaf....

bila boleh tukar?

pernah tak korang rasa nak tukar keje ke...benti keje ke....malas pegi keje ke....

i ada perasaan tu....
SANGAT ok...
kenapa rasa tu datang?

sebab....
suasana kerja kat pejabat tu tak lagi menyeronokkan
sebab....
ada orang dah mula nak menyebok dengan kerja orang lain
sebab....
sebab ada orang perasan bagus dan taknak dengar pendapat orang lain

kesimpulannya...memang dah tak best lagi nak kerja...

bila boleh tukar ni?huhuhu

Wednesday, May 4, 2011

orang lain takde perasaan ke?

bercakap macam le dia tu bos besar...pangkat tinggi sikit dari aku je kot...
tak sedar ke semua orang tak suke ko?
cakap macam bagus-bagus je kan?
padahal tak tau ape pon...blah la wei!
nak setel masalah kecik macam tu pon nak bawak masuk meeting...
huh!bagus sangat la tu...
tunjukkan ketakpandaian sendiri tu...
buang masa aku je jadi tunggul dengar ko membebel dalam meeting tu...
tak berkait pon...sengal!

kalau ye pon 'pandai'
tak payah nak layan orang lain ni macam kucing kurap
ko pon lebih kurang je kot
kalau kena ngan bos tau lak tak puas ati kan...
time kenakan orang tak kire lak orang punye tak puas ati

"saya cakap dengan awak ni...awak marah saya ke?"
memang aku marah la mangkuk!
nasib ko tu tua je tau tak?
kalau tak memang aku sembur je....
masa buat orang marah tu tak pikir pulak orang nak marah ke tak
bila orang buat ko tu macam tak wujud tau lak terasa...
lantak ko la...
mampus aku takkan buat baik ngan ko lagi
bercakap atas urusan keje je....
stop!


cr: maaf di atas kekasaran bahasa...entri ini ditulis dengan penuh perasaan marah dan menyampah dan meluat dan sakit hati...

Thursday, April 28, 2011

kembali kelam kabut

sejak line internet disahkan kembali sehat petang semalam,suasana di opis telah kembali huru hara...muahahaha....nak-nak hari ni...segala kerja yang tertangguh sejak hari isnin aritu selamat dilangsaikan harini.menjelang tengahari,kepala pon mula diserang kesakitan.aduhhhhhh!!!!huhuhu...

ingat nak amek half day,malangnye tak kesampaian la pulak.bertahan je la sampai ke petang.

Wednesday, April 27, 2011

ronggeng!

internet masih tak sihat.jadi ada banyak masa untuk berpoco-poco beronggeng!yehaaaa!

eh, jangan nak seronok sangat la riza oi!sedar sikit sabtu ni ada exam...pegi study lagi bagus kot!

ok...moh kite ke library....study....pada sapasapa yang nak ambik exam tu...good luck okeh!

Tuesday, April 26, 2011

dasar kuku besi!

ada sesuatu yang ingin diluahkan tapi tak terluah
ada benda nak mintak tapi tak termintak
kenapa?
sebab rasa kalau mintak pon takkan dapatnye
kalau dapat pon ntah zaman bile la kan
dan bongkok tiga dulu kot
huhuhuhu

dah tercakap suku jalan,banayk lagi ayat nak habis tu
tiba² tefikir
kalau cakap tak tau bile dapat
nanti sendiri yang frust
tak payah cakap la

alih² kena marah sebab tak habiskan ayat
huhuhu....sangat sedih
bukan buat salah pon, tak habiskan ayat je kot
marahnye berapi²
dipaksanya jugak suruh habiskan ayat tu
sedey!

dasar kuku besi!

SIAPA NAK JOIN BLOGLIST FALIHINJASMY.BLOGSPOT.COM, SILA ANGKAT TANGAN MACAM SAYE~~~


ok...setelah sekian lama bercuti dari berblog ni...(maklum le...bz katenye...) tau² je bukak tadi dah di tag oleh Qaseh Ziera

ok...kepada sapa² yang nak join bloglist falihinjasmy boleh le klik kat sini ye...atau pon banner kat atas tu...sile la...jangan segan²...hehehe...

kenapa nak join?emmm...sebab nak tambah boypren....huhuhu...(sile abaikan...giler meluat okeh!) mesti la nak memeriahkan lagi dunia blog ni kan...di samping tu leh le tambah kengkawan di alam maya ni ha....kan,kan,kan...

3 blogger yang i nak tag adalah....jeng...jeng...jeng...


Wednesday, April 20, 2011

sendiri cari susah...jangan heret orang lain susah bersama

kadang-kadang, cubaan untuk menunjukkan kepandaian diri itu akan memakan diri sendiri...lantak kau la nak tunjuk pandai ke hape ke...tapi sila beragak sikit ye...jangan sampai buat orang lain naik darah langsung mengidap darah tinggi.


tahap kesabaran semua umat di pejabat ni dah hampir ke had maksimum...ada jugak yang dah meletop semalam...rasakan!sapa suruh cari pasal....apa boleh i kata lagi...padan muka je la...sendiri jolok sarang tebuan...sendiri kena sengat le...hohoho....



Monday, April 18, 2011

akhirnya!

assalamualaikum dan salam sejahtera

dah seminggu tak masuk ke sini...seminggu jugak la tak melawat kengkawan...maaf ye...nanti i datang secara perlahan-lahan ok...

berakhir sudah minggu yang penuh dengan penyeksaan.bertungkus lumus menyiapkan assignment dan bahan-bahan untuk presentation.akhirnya....sudah boleh melepaskan nafas lega....hehehehe....

minggu ni dah start exam.nak tarik nafas dulu sebelum kembali bertungkus lumus menyiapkan otak untuk exam nanti.nampaknye terpaksa la mengurangkan dulu aktiviti di blog ni untuk seketika.huhuhu...sedey!

Tuesday, April 12, 2011

cukup-cukup le mengulatnye tu....

tamat sudah masa mengulat...line telefon dah ok...pegi buat keje...huhuhu...kenapa la line telefon ni tak jahanam rosak sampai esok je...

eh...dah kol 1 la...lunch time...jom g makan sume...lepas kol 2 nanti baru buat keje...hehehe

tak payah buat kerja...yehaaaaa!

telefon rosak...cane nak call hq?cane nak call supplier?cane nak call orang kat bawah?ok...tak payah buat keje la kalau camni...hehehehe...(kalau bab mengelat dan mengulat memang laju je ko kan!)


ape lagi...jom jalan-jalan!hehehehe...

cr: kalau rajin...ada je keje yang boleh di buat kan...?jangan nak mengulat aje ye...

Monday, April 11, 2011

happy birthday sayang!!!!!

11 April 2011
ulangtahun pertama anak buah sulung i
Rayyan Ariq kini berusia 1 tahun

ingatkan sebelum kuar umah pagi tadi nak gomol-gomol dia dulu
tapi risau takut dia bangun merengek-rengek pulak
pengsan i kena bambu ngan mak ayah dia nanti
kol 6 pagi kot
jadi kuar je la umah senyap-senyap
dengan sedikit rasa kecewa
huhuhuhuhu

sampai opis dah mula terkenang-kenangkan si kecik tu
rindu la
padahal dah 2 hari lepak ngan dia
hehehehehe

happy birthday yayyan!
mak ngah sayang yayyan
nanti mak ngah datang bawak biskut tiger hadiah ye
muahhh!

minggu yang mem'bz'kan...

assignment...test...presentation...exam...
fuhhhhhh!letih mak!(sambil tangan di atas bahu dan mata memandang ke atas)

hari ni sebok menyiapkan kerja-kerja yang terbengkalai selama dua hari tak ke pejabat minggu lepas...nasib baik mood semua orang ok hari ini...lega!

mungkin ke'bz'an ini akan berterusan untuk berberapa minggu yang akan datang,makanya...tak dapat la nak meneruskan aktiviti ber'blogwalking dengan rancaknye...huhuhu...maaf ye....apa pon akan i pastikan untuk habiskan penjelajahan ke semua peserta gegar 1000 blog abang BA tu...(walaupon segmen tu dah selesai)huhuhu....takpe la...pelan-pelan...janji habis...ye tak?ngeh...ngeh...ngeh...

Saturday, April 9, 2011

off sekejap

niat hati nak berblogwalking lagi...hehehe...tapi tak sempat le geng....i ada kelas hari ni...so malam nanti la baru sambung kot...itu pon kalau ada kelapangan....hari ni mau bermalam di rumah abang....bermain-main dengan anak buah...(maklum le...nak tunggu anak sendiri tak tau lagi bilenye...huhuhu...)

ok...mau siap-siap dulu...chow!

Friday, April 8, 2011

enam tiga puluh minit pagi

assalamualaikum...selamat pagi semua...di saat ini, kebiasaannya i akan berada di dalam tren menuju ke pejabat...tempat mencari sesuap nasi...tapi sekarang...i sedang bersenang lenang di atas sofa di rumah sambil mengarang sebuah karangan....hehehehehe...

keadaan masih tidak mengizinkan i untuk bekerja...(mengada-ngada) tahap kesihatan masih belum mengizinkan untuk ke pejabat....jadi hari ini i akan teruskan aktiviti beristirehat sambil berjalan-jalan di alam maya ini...hehehehe....

Thursday, April 7, 2011

encik sakit....sila pegi main jauh-jauh....shoooh!shoooh!

sakit kepala batuk-batuk dan muntah-muntah...erkkk!pegi klinik dan doktor kata demam...demam???macam tak caya la pulak...badan tak panas pon...

dapat mc untuk hari ini bersama sebeban ubat...hohoho...pengsan le nak menelan ubat-ubat tu weh!

hmmm...nak pegi makan dulu...pas tu nak makan ubat pulak...semoga encik sakit ini akan segera pergi...tolonglah!saya tidak suka makan ubat ok!


sakit perut!

selsema
sakit tekak
sakit kepala
mereka datang menyerang bersama
aduh!
eh...chopp!
sakit perut juga tumpang sekaki

bos...i cuti hari ni ye....tq...

cr: masa untuk beristirehat....orang sakit sangat perlukan rehat...kasih sayang dan perhatian...ada sapa-sapa nak antarkan bubur ayam mcd tak?

Wednesday, April 6, 2011

BA punye segmen buat orang lain semput...ye ke?

sebenarnya bukan segmen dia tu yang menyemputkan...tapi blogger-blogger yang join segmen dia tu yang menyemputkan...huhuhu...laju sangat!pelan-pelan sikit kawan!tak larat nak kejar la...huhuhu...

tau-tau je bila antar jawapan dah ramai yang antar dulu...hmmm...takde harapan le kalau cenggitu...kecewa-kecewa...

abang ben...boleh x bagi i dulu soalan tu?10 minit kemudian baru abang ben post...ok x?heheheh...(confirm xkan di layan...)

jom sambung jalan-jalan

selamat pagi semua!dah sarapan?sehat ke...?kalau ada yang tak sehat tu pegi la klinik ye...jumpa doktor...mintak mc...makan ubat...ok...

hari ni i nak teruskan operasi berjalan-jalan...semalam kan baru habis 1 kumpulan...eh...2 kumpulan dah...kumpulan 8 ngan 10 dah selesai...arini nak teruskan dengan kumpulan 1 la pulak....hehehe...sapa nak ikut jom!

cr: jalan,jalan jugak...keja jangan sampai tak buat pulak....huhuhu....

sesegar susu segar dari ladang....

3.30 pagi, di saat manusia-manusia normal di malaysia ni sedang enak melayankan mimpi-mimpi indah, ngeri,seram dan sebagainya....boleh pulak i tersedar dari lena...mimpi apa tadi ek...?

dah....nak melayankan mata ni suruh pejam balik....idok dia maunye...hish...payah le camni...huhuhu...esok nak keje weh!dia boleh lak wat giler taknak pejam....buat letih i je memusing ke kiri ke kanan...terlentang meniarap...abis segala kuak i praktikkan...tak jugak mata ni nak pejam....sudahnya.....ke sini le jawabnye...hehehehe...

owh...ada sejam je lagi sebelum sampai waktu untuk bersiap-siap untuk keluar mencari rezeki....tidurlah wahai mata....huhuhuhu....mari mmengira kambing...

1...2...3...4...5...6...7...8...9...10...11...12...13...14...15...16...17...18...19...20...21...22............zzzzzz.....

Tuesday, April 5, 2011

lupakan seketika...esok-esok la pulak...

di sebabkan line tenet yang agak lembab...tak dapat la i nak ber'blogwalking' malam ni...haaaa????BA ada bagi soalan ke malam ni...?hmmmmm....tinggal harapan aje le...

terpaksa la melupakan seketika aktivini jenjalan ni...huhuhu...esok la pulak i sambung ye....pada sapa-sappa yang join segme BA malam ni...good luck k...

daaaa.... :)

hujan dan lapar.....ada kaitankah?

hehehehe....selamat sudah sampai ke rumah...nasib baik sampai tadi hujan baru aje nak turun...

tengah melayan blog cikriza ni...sambil-sambil meneruskan blogwalking....tiba-tiba terdengar bunyi keroncong...adehhhh...nasib baik dah sampai rumah...kalau kat opis tadi...mau malu...huhuhuhu....

kelaparan la pulak....kenapa kalau hari hujan je cepat sangat terasa laparnya yek?elok pulak terbayangkan goreng pisang panas....fullamak!meleleh seyh!ada sapa-sapa nak antar goreng pisang ke umah i tak?

hujan dan lapar memang serasi bersama kan...sejuk-sejuk ni dapat makan sesuatu yang panas memang layan!mau order pizza la....sapa nak sila angkat tangan macam saya...hahahaha...tak pasal-pasal pulak i yg yang jadi deliver girl nanti....

keletihan ber'blogwalking'

baru selesai menjelajah ke 100 blog dalam kumpulan 8...
hehehehehe...
penat seyh!
berpinar bijik mata i ni haaaa....
tulisan pon kejap nampak besar...kejap nampak kecik...
adoi...sakit la gini...
pape pon memang enjoy la....

kejap lagi mau jalan-jalan ke kumpulan lain pulak...
nak kasi mata berehat dulu...
daaaa!

Monday, April 4, 2011

ABPBH paling menarik dan meriah

gandingan kak engku ngan sharifah shahira tu memang kecoh...cuma zizan je yang nampak macam agak tenggelam.terkejut kot duduk di kalangan akak-akak yang kecoh tu...hahahaha...xpe zizan...cuba lagi lain tahun k...

i rasa malam tadi adalah kemuncak ABPBH yang paling menarik sepanjang ABPBH diadakan...
sapa setuju sila angkat tangan macam saya....

kemunculan johan bersama usop wilca tu menggamatkan arena of stars....meriah sungguh la kan... tak benti-benti i gelak sorang-sorang kat umah...hahahaha...lawaks seyh!hampir putus urat kentut dibuatnye...boleh diorang tu buat kepala giler macam tu kan...hehehehe...terbaik la

harap-harap abp tahun depan akan lebih gempak dari yang ini sempena jubli peraknya....jangan makin hambar udah le...tak sabar nak menunggukan aksi abp tahun depan...

hati yang lemah dan rapuh itu milik seorang wanita

hanya air mata yang mampu menjadi senjata
kadang-kadang tak lut jugak...
tak cukup power...

kalau xde...buat cara xde...jangan sampai menyusahkan orang lain untuk puaskan keinginan sendiri....

orang dulu-dulu kata..."ukur baju di badan sendiri" maknanya...kalau nak buat ape-ape tu...jangan la sampai di luar kemampuan sendiri.jangan sampai menyusahkan diri sendiri dan orang lain.

i cukup menyampah bila ada 'seseorang' itu sampai sanggup menyusahkan orang-orang di sekelilingnya demi memuaskan tuntutan hatinya.haish!agak-agak la sikit.untung pulak nasibnya bila orang yang disusahkannya itu jenis yang lembut hati.hah!elok sangat la tu.dah kena sangat la....

alo brader!kalau dah tak mampu tu...buat cara tak mampu ok....kalau ye pon nak kan sangat sesuatu tu...pandai-pandai la berjimat.ini selagi ada...selagi tu la nak di habiskan...bila dah tak ada mula la...dah macam hape je...

hal-hal remeh tak perlu la nak di ikutkan sangat kot...pentingkan la mana yang penting dulu.yang remeh-remeh tu tolak dulu ke tepi.takde ruginye.daripada menyusahkan orang dan jadi bahan cakap orang....baik la duduk aje diam-diam...

gegar 1 ribu blog


i mau join ini segmen...hehehe...
sapa-sapa yang nak join sama boleh le klik kat sini ye...

roda itu bulat tau?!

ye tau...kalau empat segi tak nama roda la pulak kan....?

pagi ni i melihat sendiri matanya berair kerana tekanan kerja yang diterimanya....juga akibat tekanan dari pihak atasan.hmmm...baru nak cakap "dia layan i macam budak sekolah je"...masa kamu melakukan perkara yang sama kepada kami anak-anak ikan ni...tak sedar ke apa yang kami-kami ni rasa?

kadang-kadang, kalau nak memperlakukan orang lain seperti buruh paksa pon...biar berpada ye.biar beragak sikit...jangan main belasah je...jangan nak jadi diktator sangat lah...sikit-sikit aje sudah...kan dah!terkena batang hidung sendiri...rasakan lah pulak...rasa la apa yang kami-kami ni rasa bila kamu buat perubahan sesuka hati kamu aje...

Sunday, April 3, 2011

rasa nak ronda-ronda

niat hati nak pegi berlari-lari anak (joging) kat titiwangsa.sekali bangun pon selepas matahari dah timbul...hmmmm....berangan je la ko riza!sudahnye buat je la sit up sebanyak 10x dengan harapan akan ada perubahan...hahahaha...konon!

jadi sekarang ni apa yang nak dibuat nih?rasa mau pegi ronda-ronda la...tapi ke mana?ada idea x?

Saturday, April 2, 2011

tak suka lappy kecik yang comel...huhuhu....nak yang besar!

lappy kecik memang comel...senang nak angkut ke hulu ke hilir...tapi masalahnye...skrin dia tu kecik bebenor...haish!tak puas langsung nak menonton...nak blogwalking pon masalah...huhuhu...tak puas!

bila la nak dapat lappy yang besar ni...huhuhu...ada tak sapa-sapa nak bagi i lappy besar?biar la berat pon...janji puas mata memandang....dah r line tenet mengalahkan sipot sedot!adeh...tension sungguh la malam-malam minggu ni!mula la rasa nak menelan orang....huh!

Friday, April 1, 2011

rumah penuh dengan majalah...bacanya tak jugak...haish!

majalah wajib beli setiap bulan
~ maskulin ~
~ intrend ~
~ rapi ~
~ mingguan wanita ~

beli je...bacanya ntah bila la....kalau ayah tau ni...mau dia lempar segala majalah i ni naik atas bumbung.haru dibuatnye!iye la kan...membelinya sakan, membacanya...ada ke masa?hari-hari sibuk bekerja...hujung minggu sibuk ke kelas pulak.dari membelek majalah-majalah tu sume...baik la menelaah buku sekolah...ye tak?

rak pon dah penuh dengan majalah-majalah tersebut.sampai tak tau mana nak sumbat lagi dah.nak dibuang sayang...nak bagi orang...lagi la sayang...huhuhu...koleksi peribadi tuh,takkan senang-senang nak bagi orang pulak.ishhhh!

ini antara koleksi maskulin dan intrend i

ini pulak koleksi mingguan wanita i

itupon ada lagi yang tak sumbat kat rak tu..belum abes baca lagi.hehehe...ada sapa-sapa nak belikan rak baru untuk majalah-majalah i tu tak...?

balik!balik!kepala dah pusing ke bawah ni...

hampir 4.30...moh bersiap-siap untuk pulang ke teratak masing-masing.haippp!ni bagi orang-orang yang waktu baliknye 4.30 sahaja ye...yang balik kol 5 ke...5.30 ke...dok kat opis tu diam-diam...hahahhaha...(gelak jahat)

kepala dah pusing.nasib baik tak boleh bertukar ngan kaki...kepala kat bawah...kaki kat atas...hahahaha...dah macam alien la pulak kalau gitu...

mana-mana yang bercuti sabtu dan ahad ni...selamat berhujung minggu la ye...i ada kelas...huhuhu...ada presentation ngan test lagi...parah-parah...tak tido le malam ni nak menelaah...doakan i ye kawan-kawan...

bye semua!chow!

keadaan menjadikan mereka begitu...

berpisah...tapi masih bersama
melalui hari-hari seperti biasa seolah-olah tiada apa yang berlaku antara mereka

siapa yang tidak dapat menerima kenyataan dalam situasi sebegini?
lelaki atau perempuan?
lelaki tidak mahu meninggalkan
perempuan tidak mahu ditinggalkan
padahal kata putus telah pon diberikan
"stop...cukup setakat ini sahaja"

masih ada perasaan sayang antara mereka
tapi keadaan tidak mengizinkan
keadaan tidak membenarkan mereka terus menzalimi perasaan masing-masing lagi
keadaan memberikan mereka peluang mencari sesuatu yang lebih baik
semoga perjalanan mereka di masa hadapan dipermudahkan

BEN ASHAARI kata AKU TAK SUKA , AKU TAK SUKA LAA !


ini kali kedua i join segmen abang ben yang glamer n fames ni...saja je suka²...hehehehe...kali ni i join segmen BEN ASHAARI kata AKU TAK SUKA , AKU TAK SUKA LAA !

kenapa x suka ANONYMOUS?
semak...ntah sape² je...ingat orang x kenal dia, dia boleh komen suka ati dia la konon!bwekkkk!

pengalaman bersama ANONYMOUS
ada yang x suka pasal entry i, komen punye la panjang berjela²...letih nak membaca...ayat dah la tak bertapis...habis serdak² semua keluar...eeeee....tak reti nak komen elok² ke?

nasihat pada mereka yang gemar mencaci maki dalam blog 
berblog itu hak setiap individu...tapi kalau tak suka pon biar berpada²...baik pada pemilik blog ataupon pengomen/pengkritik.sila gunakan ayat yang bersesuaian ye.jaga sensitiviti orang lain sama...

pada sapa² yang ada pengalaman ngan cik ANON tu boleh la join segmen abang ben kita ni ye...nak tau lebih lanjut klik je kat SINI ok...

terima kasih nuffnang dan tgv

hari ni dah masuk bulan ke empat bagi 2011...mana-mana yang dah terkena tu, selamat la ye...hehehehe...mana-mana yang belum tu...sila berhati-hati...

Mac adalah bulan kelahiran i, jadi nuffnang ada berikan 4 tiket untuk menonton movie di TGV.disebabkan tahap kesebokkan yang agak melampau lebih dari biasa, i tak sempat nak ambik tiket tu awal-awal...huhuhu...rugi lah!30 Mac baru g ambik, tiket lak sah sampai 31 Mac je...kehkehkeh...

untuk nak menghabiskan tiket yang ada tu....(rugi kalau tak guna kan) nak ajak kengkawan menonton beramai-ramai pon dah tak sempat...last minit kan...jadi i pegi ngan tetttt...berdua je la nampaknye...selama dua hari berturut-turut.hahaha...tak beragak perangai...

malam pertama i pergi tengok citer Battle Los Angeles.best jugak citernya.mencemaskan.giler kau...lawan ngan alien tu...maunye tak cemas...huhuhuhu...

malam kedua lak i g tengok citer Cun.hehehehe...best jugak citernye...boleh tengok Maya Karin menunggang kerbau...hehehehe...ada part-part yang buat i gelak terkekek-kekek...kikikiki...


pape pon terima kasih diucapkan pada nuffnang dan TGV sebab bagi tiket free kat i...lain kali bagi la lagi.i suke!hehehehe....

Thursday, March 31, 2011

mengantuk tahap melampau!

malas bangun tidur....rasa mau terus tarik selimut dan bergolek-golek lagi...

sampai opis mata masih mau terpejam....oh...dasyat sungguh penangan mengantuk hari ni...nasib baik keje banyak...kalau tak mau jugak melelapkan mata barang 10 minit...huhuhuhu...tak kesampaian...berangan je la...

bercita-cita nak menyampaikan hajat tidur tu waktu rehat, sekali meeting la pulak...haish!terencat seyh!abes dah la lambat...kelaparan lagi...huhuhu...memang serius terencat!terbantut niat nak tidur...waaaaaaaa!!!!mencinye!

tak sabar menantikan waktu pulang...mau tidur...huhuhu...cepatla wahai jam.zzzzz....zzzzzzzz...zzzzz...

cinta tak semestinya bersatu walaupon hati sama-sama suka

 dulu, dialognya begini...

"i love u...."
"i love u 2..."
"i love u 2,3,4,5,6,7,8,9,10....."
(amboi...bahagia sangat la tu konon...x nampak dah orang lain kat sebelah menyebelah...)


kini dialognya telah berubah...

"kita stop kat sini je la....org rasa org x boleh nak teruskan lagi"
"awak dah betul² xnak org lagi ke?"
"org sayang awak...tapi org x boleh laaaa...." 
(sambil menangis teresak²...huh!nanges konon!)


cinta boleh diungkap...ungkaplah seberapa banyak pon yang kamu mahu...tapi ketentuan penghujung kisah cinta itu bukan di tangan kita...


hanya waktu yang dapat mengubati kesakitan akibat pengakhiran kisah cinta yang menyedihkan itu..bersabarlah....

cr: awak sayang saya...saya sayang awak...tapi kalau dah ditakdirkan bukan itu jodoh kita....redhalah...

Wednesday, March 30, 2011

kera sumbang?i ok je....tak kacau orang kot!

bercampur dengan ramai orang tu x salah....elok la tu...meramaikan kawan.takde la orang nak kata kita ni kera sumbang kan.berkawan tu boleh menghilangkan stress.betul ke?betul la kot...hehehe...

tapi yang menyampahnye bila dah dok beramai-ramai tu...buat apa?bergosip tak sudah...(dalam erti kata lain...mengumpat la tu...)haish!sikit-sikit dah le....tak payah nak lebih-lebih sangat la kot.

dulu...diulangi...dulu ye...ketika zaman muda remaja (sekarang dah tua) i juga berada di kalangan kakak-kakak dan makcik-makcik yang suka bergosip tersebut...huhuhuhu...banyaknye dosa...tapi sekarang ni dah insaf ok.tak buat lagi dah kerja-kerja bergosip tu...(nampak sangat menipunye) masih buat...tapi dah kurang le aktiviti tu....bergosip pada yang perlu je dah le...itu pon sikit-sikit je kot...

biar la orang kata i ni kera sumbang.dari melayankan gosip-gosip yang takde pekdahnye tu...pastu nak mendengarkan ayat-ayat yang sangat pedas dan tajam.hish...tak sanggup ok!bergosip la korang sama-sama korang je.i tak kesah...

Friday, March 25, 2011

berhenti!patah balik dan mulakan kembali....

bila buat salah....berhenti dari meneruskan kesalahan itu, patah balik dan mulakan kembali segalanya dengan cara yang betul.elakkan kesilapan yang sama.perbaiki kesilapan tersebut.

cubaan untuk membetulkan kesilapan tak semudah manusia di sekeliling berkata-kata.tak kena kat batang hidung sendiri kan...boleh la cakap.kalau kena, rasa la pulak.betapa payahnya untuk berhenti dan berpatah balik.


Thursday, March 24, 2011

malu bertanya sesat jalan tapi sesat itu satu pengalaman

orang kata
"malu bertanya sesat jalan"
betul la tu...sapa suruh tak tanya kan?
kan dah...tak pasal-pasal sesat barat....

tapi
i suka kalau sesat barat pon....hehehehe....
kenapa?
sebab kesesatan itu memberikan i pengajaran dan pengalaman...
nak-nak kalau kat KL ni kan.
sesat tu satu perkara yang menyeronokkan
boleh tau banyak jalan lain...
takde la asyek dengan jalan yang sama je hari-hari kan?
boleh tau banyak jalan pintas..."short cut" kata orang puteh...

tak la nanti orang kata dah bertahun duduk KL nak pegi KLCC pon tak tau...
erkkk...perlu ke?
jem kot...dah la parking mahal...huhuhu...
naik LRT sudah!
nak sesat pon biar kat tempat lain...hahahaha...

marah...marah...marah....

apa u ols semua akan buat kalau rasa marah?

kalau i....duduk je diam-diam....tiba-tiba jadi bisu kan...hilang selera nak bercakap.huh!menyampah!nak-nak kalau orang yang buat i marah tu ada depan mata....heeeee.....menyirap-nyirap rasa.minum air sirap pon belum tentu nyaman rasanya.huhuhuhu....

macam-macam cara boleh dilakukan untuk lepaskan kemarahan.ada yang pegi amek air semayang...ada yang main pukul belasah je....sakit dowh!ada yang lepas jerit je...sampai nak terkeluar anak tekak tu...hish...giler dasyat!ada yang menangis...perempuan la selalunye tu.kikikiki...ada yang baling-baling barang....hahahaha...dulu i macam ni...habis jahanam harta pusaka benda.menyesal padan muka i...hahahaha....

bila usia semakin bertambah ni.perasaan nak melempar barang tu dah kurang....ada jugak rasa nak melempar tu.tapi sebelum lempar tu kena fikir dalam-dalam dulu...hahaha...kalau tak nanti menyesal padan muka...jadi sebagai penyelesaiannya, i duduk je diam-diam membisukan diri.lantak kau la nak cakap ape pon.pegi la cakap sorang-sorang.mampos tak layan! :p

tak sehat....huhuhu

start balik keje petang semalam tekak dah rasa perit,kepala pon dah mula berdenyut-denyut.oh tidak....jangan la dilanda masalah kesihatan.mak jauh...sapa nak jaga kalau i sakit nanti...?huhuhuhu...(ayat mintak simpati...blah la...ada ke orang nak kesian?wekkkk!)

selera makan pon dah mula mengada-ngada.rasa macam nak makan twister kfc tu.sekali pegi dah takde la pulak.haish!dah ganti ngan pocket.ok...tekak tak boleh menerima pocket.jadi beli cheezy wedges je la.sangat mengada ok....balik rumah makan sikit je.huh!membazir je.

tidur pon dah mula terganggu.kejap-kejap terjaga.huhuhu...tekak pon dah makin perit.huhuhu...(lagi) kalau ikutkan rasa hati yang mengada ni, malas nak pegi keje...tapi ikutkan hati yang masih waras ni rasa macam rugi pulak kalau tak pegi keje...jadi keputusannye, sekarang i berada di pejabat.bagus kan? (sangat perasan ok)

harap-harap mampu bertahan sampai ke petang.kepala dah rasa makin berat ni.bertahan lah cik riza!

cr: masa sakit perasaan untuk merapu sangat lah membuak-buak...

Tuesday, March 22, 2011

fungsi seorang kawan

fungsi seorang kawan kepada kita:

sebagai peneman diri...
takde la orang kata kita ni kera sumbang...ye tak?

sebagai pendengar....
kaunter aduan bagi segala masalah kita
juga
mendengar segala kegembiraan kita

sebagai penyandar...
tempat letak kepala kita di saat keletihan

sebagai penyokong...
menahan kita dari jatuh tersungkur

sebagai panduan...
kompas untuk mengelakkan kita dari terus tersesat

sebagai tukang tegur...
membebel di saat kita melakukan kesilapan

sebagai tempat berkongsi segala rasa...

tapi kadang-kadang...ada juga yang menggunakan status 'kawan' itu sebagai alat untuk dipergunakan.memandang 'kawan' tersebut hanya di saat memerlukan.menggunakan 'kawan' tersebut hanya untuk kepentingan sendiri.bila senang...'kawan' tersebut dibiarkan terkontang kanting.'kawan' tersebut hanya di cari di saat susah....kesian 'kawan' tu kan?

setiap orang ada kelebihan dan kekurang masing-masing.belajarlah untuk menerima kelebihan dan kekurangan tersebut kerana masing-masing mempunyai perasaan.

Tuesday, March 15, 2011

peralihan kuasa...merenyahkan!

bos lame dah pencen...masa takde tu sebok menunggu kehadiran bos baru....bila dah sampai ni...mula la menyesal tak sudah...hahahaha...hambek kau!rasakan.... :p

berlaku peralihan kuasa dan corak pemerintahan yang sangat berbeza.letih mak!segala-galanya nak ditukar.semuanyanya nak di print out.heh!opis lama kamu tu tak amalkan perbelanjaan berhemah ke?sekarang semua pakai email je...semua masuk sistem,tak main dah print² ni.mengabiskan kertas je lah!

menukarkan cara bekerja kepada sesuatu yang lebih teratur tu memang la baik.tapi jangan tukar segala-galanya sekaligus.tak leh terima kepala otak i ni lah!mana satu ntah nak dibuat.belum habis satu kerja dah suruh buat yang lain.hey!i ada dua kaki dan dua tangan je tau!huhuhuhu...kesian la sikit... :(

Thursday, March 10, 2011

saman....sudah bayar kah?

hari ni hari terakhir untuk orang ramai menjelaskan saman trafik mereka.u ols macam mana?dah bayar ke belum?tengok dalam berita tadi berpusu-pusu manusia kat balai trafik nak menyelesaikan saman yang tak berbayar tu.hmmmm...kenapa nak tunggu saat akhir baru sibuk nak membayar?

setelah dibincangkan permasalahan ini bersama S (bukan nama sebenar) kesimpulan yang dapat disimpulkan di sini adalah:
  • belum ada duit nak bayar saman ~ bukan semua orang bernasib baik dari segi kewangan
  • duit yang ada digunakan untuk tujuan yang lebih mustahak ~ masa berduit tu ramai pulak yang mengendeng...macam tau-tau jek....
  • perasan baik...konon-konon tak pernah buat kesalahan trafik ~ anda pasti?
  • surat saman tak pernah sampai ke rumah jadi diandaikan sebagai tiada saman  ~ salah siape tu...?
  • memang tak nak bayar sebab bukan sendiri yang buat salah ~ lain kali jangan bagi pinjam kenderaan sendiri pada mat rempit atau kaki rembat atau orang yang memang suka langgar peraturan
 ok...itu je la yang dapat disimpulkan dan tersimpul.kalau rasa tak nak bayar,jangan buat salah.buat apa membazirkan duit untuk bayar saman...rugi jek.baik duit tu dibelanjakan ke arah lain.bawak-bawak banyakkan sabar bila berada di atas jalan raya.kalau semua memandu secara berhemah,takde la yang kena saman kan?

cr: peringatan untuk diri sendir sebab sangat tidak sabar di jalan raya.haish!bila la nak berubah ni...?

mengharapkan orang hormat kita...tapi kita....?

bila kita berurusan dengan orang,pastinya kita mengharapkan penghormatan dan penerimaan yang baik².betul tak?penghormatan di sini bukan la bermaksud sampai kita perlu terlalu taksub dengan orang tersebut.tapi,biar la berpada².cara kita berkomunikasi dengan orang tersebut,biarlah dengan cara yang sopan.baru la orang boleh bersopan dan hormat juga pada kita.

i menyampah betul kalau kita elok² tengah cakap...nak menerangkan cerita yang susah nak difahamkan,tiba² ada yang mencelah.tak ke KURANG AJAR namanya tu?haish!menyampah sungguh la!kot ye pon nak bercakap,bagi la peluang orang tu abiskan ayat² terakhir dia.ni pakai terjah je.pastu bila orang mencelah balik reti pulak cakap "tunggu la saya habis cakap dulu!" hek kau!reti pulak naik angin.masa ko mencelah cakap orang tu tak fikir ke orang punye angin?

belajar² sikit hormatkan orang lain kalau nak diri tu dihormati.jangan marah la bila orang lain main langgar je...sapa yang ajar?kau la yang ajarnye...rasakan la...kepimpinan melalui tauladan kan...?macam tu la...

Wednesday, March 9, 2011

mula kembali

setelah lama bercuti dari menulis...
selepas mendapat sedikit ketenangan...
akan kembali menulis...
masa untuk ber'huha' telah tiba...
yeeeeha!

permulaan yang baik di pagi rabu ni,rasanya mau membersihkan mana² kekotoran yang ada dulu.heheheeh....kemudian mau melawat kengkawan.dah lama tak menjenguk mereka²...kerinduan...huhuhuu...selesai semua urusan, akan diteruskan dengan acara merapu meraban di sini...hehehe...tunggguuuu!!!!

Tuesday, March 1, 2011

berdiam diri atau bersuara?

dilanda masalah emosi...mau luah dan cerita di sini, tapi rasa macam tak patut la pulak.tak perlu terlalu mendedahkan cerita peribadi kepada umum...siapa yang nak baca pon kan?meluat lagi adalah.

memerlukan masa dan ruang untuk mendapatkan sedikit ketenangan.mencari jawapan pada persoalan yang tak pernah habis menerjah di benak fikiran.semoga ketenangan itu ditemui.semoga segala persoalan itu akan terjawab.

berdiam diri tak akan menyelesaikan masalah.bersuara juga tidak akan menemukan jawapan.

bersujudlah mengadap pencipta.memohon dileraikan segala kekusutan.

Sunday, February 27, 2011

'sesuatu' itu harus dihentikan

hati sedang bersedih...jiwa dilanda gelora....
memikirkan masalah sama yang datang berulang kali....

ada 'sesuatu' yang patut dihentikan...
supaya masalah yang ada akan  pergi bersama 'sesuatu' itu

semoga hati dan jiwa akan lebih ceria tanpa 'sesuatu' itu...

Ya Allah...kuatkanlah hati hambamu yang kerdil ini...

Friday, February 25, 2011

kejayaan di usia muda

seorang teman telah berjaya merealisasikan impiannya untuk memiliki kereta mewah pada usia yang muda.berkat kerajinan dan kesungguhannya akhirnya kini dia mampu memiliki sebuah mercedes c class (sport) kompressor!

usia bukan la penentu kejayaan seseorang tu...tapi sejauh mana usaha dan kecekalan kita untuk mencapai kejayaan tu yang penting.tak kisah la dalam apa bidang sekalipun kan.kalau kita berusaha bersungguh-sungguh,pasti la hasilnya nanti lumayan kan.

jadi...berusahalah untuk merealisasikan impian.jangan takut untuk bangun walau jatuh berkali-kali...pada dia.tahniah!

Thursday, February 24, 2011

my baby

my baby?apakah????bila i kawen sampai boleh ada baby ni?hohohoho...jangan salah paham ye kengkawan.ekceli baby tu kereta kuda i.hehehehe....

berlaku sedikit kemalangan melibatkan baby i tu awal pagi tadi.haish!cuai sungguh la pagi-pagi hari ni.ntah macam mana boleh pulak TERlanggar pagar rumah...huhuhu...kecian baby i....dah luka.

baby i tu memang dah banyak luka kat badan dia....tapi semua luka-luka tu bukan la hasil kerja tangan i.serius i ni pemandu berhemah kan...hehehehe....tiba-tiba pulak hari ni boleh terkena...wahhhhh!mencatat sejarah buat kali pertama.meninggalkan kesan di badan baby.huhuhuhu....sedeynye.

sorry ye cayang...nanti mummy korek duit tabung mummy wat ubatkan baby....

Wednesday, February 23, 2011

apa ada pada umur...?

dari tahun ke tahun,angka usia pasti akan bertambah.menjadikan diri kita lebih muda tua.yeeehaaaaa!satu perkara yang menyeronokkan ke?heh!tak berapa seronok la sangat kot.huhuhu...

ramai yang cakap..ada apa pada umur?betul la tu...apa la sangat kan?cuma nombor yang menunjukkan usia kehidupan kita je...i tak kisah pon...pada i,itu akan menjadikan kita manusia yang lebih matang seiring dengan peningkatan usia.(kadang-kadang tak matang jugak...masih seperti kebudak-budakkan)

ketidakseronokan apabila bertambahnya usia ni adalah orang-orang sekeliling sebok dan menyebok bertanya soalan tak sudah-sudah.... "bile nak kawen?" "bile nak kawen ni...?" "dengar citer dah nak kawen...bile lagi...?" adeh....tak habes-habes ngan soklan keramat tu...tak suke tau!letih nak jawab soklan yang sama la....

kalau i nak kawen nanti...ada la kad jemputan yang sampai kat depan pintu rumah u ols ok...tak payah susah-susah nak tanya.ini setiap kali chat itu la modalnye.haish!letih mak!

sebulan lagi akan meginjak ke angka 27.sila jangan tanya soalan itu ye kawan-kawan....kalau nak kawen nanti tak payah tunggu u ols tanye...i sendiri akan war-warkan kisahnya di sini.

cr: umur tu kayu ukur pada status ke?

tangisan dari kubur

pagi tadi masuk kereta pasang radio.sekali diorang citer pasal suara tangisan dari kubur la pulak...huhuhu...tak berani i nak dengar,terus tukar siaran lain.hampeh tol la...awal-awal pagi camtu...matahari pon tak timbul lagi dah bukak citer seram...adeh...kena pulak dengan i yang penakut ni....

betul ke citer tu...?nak g library baca paper la kejap...hehehehe...

Tuesday, February 22, 2011

murah atau tak...sendiri yang buat pilihan

"jangan jadi murah sangat"

selalunya ayat tu ditujukan pada kaum hawa.kenapa ye...?
siapa yang layak menentukan nilai diri kita sebenarnya...?

pada i...masing-masing dah besar panjang...masing-masing dah boleh tentukan pada nilai mana dia mau berada.

susah rupanya jadi ceti ni....letih!

sekarang baru i faham kenapa ceti-ceti haram kat luar sana tu selalu menggunakan kekasaran dan keganasan kalau nak mintak balik hutang dia....heh!penat tau tak nak dapatkan balik duit dia tu....mintak sekali dua tak dapat-dapat jugak....terpaksa la mengganas.tak pasal-pasal je kan....

yang meminjam tu pulak...masa nak pinjam ayat punya la manis....mengalahkan madu lagi.berjanji bagai.tapi bila sampai masa nak bayar,macam-macam alasan dia bagi...ape kes?dah kena hentam ngan peminjam mula la gelabah...tau pulak takut...huhuhu....

sama la ngan kes i ni....tapi i takde la bagi duit kat orang....cume menuntut bagi pihak aje....haish!dah berbulan mintak...tak reti-reti nak bayar ke?gaji ribu riban buat ape ntah....

selamat ulang tahun sahabat!

i sayang dia...dan i tau dia jugak sayangkan i...
hari ni birthday dia..
22 Februari...

happy birthday sayang...
semoga dipanjangkan umur...
dimurahkan rezeki....
berbahagia bersama keluarga tercinta....
happy-happy selalu ok


cr: nnt i cari kek 1 slice dan pacakkan lilin untuk u tiup

Monday, February 21, 2011

:(

pernah tak rasa perasaan di mana tekak terasa seperti mau makan sesuatu...tapi apa yang tekak inginkan itu tak dapat dipenuhi....ibu ibu mengandung selalu la rasa macam ni kot.

i sedang merasai perasaan itu.sangat kecewa...sampai menitik air mata....huhuhuhu....

hijau!

buat masa ni i rasa nak biar je wajah blog i macam ni...hijauuuuuuu...
sangat suke kaler hijau...hijau itu menenangkan...
semoga u ols juga merasakan ketenangan itu...
kalau tak tenang sila bagitau...nanti i tukar kaler lain...

kalau tak tau...tanye!

kalau rasa diri tu kurang bijak...bertanya lah...bukan kena bayar pon...paling-paling kuar air liur je la...ape yang susah sangat ntah.hish!

kalau tak tau...jangan la nak di marah pulak pada orang yang tau tu...konon-kononnye tunjuk pandai...ape pulak!bukan tunjuk pandai...tapi kalau dah banyak kali cakap pon tak reti-reti jugak,memang kena tunjuk pandai jugak la kot!kalau x menunjuk kepandaian diri tu...tak siap la pulak keje...huhuhu...

Sunday, February 20, 2011

penyelenggaraan

blog cik riza dalam proses penyelenggaraan.cuba untuk menukar wajah supaya menjadi lebih cantik menarik tertarik kau memang da boom!buat masa sekarang ni i rasa selesa dengan hijau.tapi masih memerlukan sedikit perubahan lagi.disebabkan tahap kelajuan line tenet kat rumah ni tak berapa memberangsangkan,i stop kat sini dulu.esok sambung balik.

masa untuk beradu.esok mau kerja.harap-harap esok akan ke pejabat dengan penuh semangat.selamat malam semua.semoga mimpi yang indah-indah ok.

berjiran katanya

orang kata.....hidup berjiran kena la saling hornat menghormati...bertolak ansur...tolong menolong...tegur menegur...betul ke...?dalam kehidupan sekarang ni,lebih-lebih lagi bandar besar macam KL ni...ada lagi ke semangat kejiranan yang macam tu...?ada ke?

kalau rumah bertingkat-tingkat...keluar rumah sebelum terbit matahari...balik pulak selepas terbenam matahari...macam mana nak kenal jiran?hmmm....memang tak kenal le jawabnye....

kat sini bukan la nak citer pasal kenal jiran ke tak...i memang tak kenal pon jiran-jiran i.sadis tak?jiran-jiran i ramai bukan melayu.jadi masing-masing buat hal sendiri je.memang tak toleh kiri kanan dah.kalau kenal pon,sama-sama diorang je la.

masalah yang timbul kat sini sekarang ni,kisah hormat menghormati dan bertolak ansur.jiran sebelah rumah i ni sangat lah menjengkelkan.tak kenal tu satu hal la kan,masalah perangai tu...menyakitkan hati betul.kalau nak keluar rumah ke...masuk rumah ke...tak reti la nak bukak pagar tu baik-baik.main langgar je dengan motor dia tu.haish!tau la pagar tu kukuh...tapi tak payah la nak langgar-langgar bagai.tak boleh ke tolak elok-elok?

setiap hari menahan telinga dengar pintu pagar dia kena langgar.kesian kat pagar tu.kesian jugak la kat telinga i ni ha.gangguan!tak reti fikir ke orang sebelah menyebelah ni?nak kata tak boleh fikir...dah besar panjang...bukan budak sekolah lagi...

sebenarnya masalah ni takde la besar mana pon...tapi....haaaa.....ada tapinye....kalau setiap hari macam tu..boleh ke tahan?kalau hari bekerja mungkin la kurang sikit kot gangguan tu.kalau hari cuti...yang seharian duduk kat rumah ni....memendam rasa je la melayan bunyi pintu pagar kena langgar tu.huh!

cr: entri ni agak beremosi,sebab baru je lepas menadah telinga mendengar bunyi tersebut.haish!

pertaruhan

melangkah ke jinjang pelamin bersama orang yang kita sayang bukanlah satu jaminan yang kita akan berbahagia bersamanya sehingga ke akhir hayat.menyulam kasih bersama-sama selama bertahun-tahun,dan di akhiri dengan ikatan perkahwinan...alangkah bahagianya rasa di hati...

di tengah-tengah perjalanan,bahtera yang dilayari dipukul ombak.kuatkah kita untuk bertahan?jika mampu,selama mana pula daya ketahanan kita itu?bilakah ombak tersebut akan berhenti memukul bahtera rumahtangga kita?

bagi yang berjaya meneruskan pelayaran bahtera mereka...Alhamdulillah...tetapi bagi mereka yang terkandas di pertengahan perjalanan...semoga tabah menghadapi dugaan.

cr: post ini ditulis selepas berbual dengan seorang teman yang terkandas di tengah jalan.pertaruhannya bersama pilihan hatinya tidak berjaya.semoga dia bersabar dan tabah menghadapi dugaan dariNYA itu.

cr: adat pertaruhan....samada berjaya atau tewas...

marry you

glee...antara rancangan yang i minat.segala cerita drama atau filem berunsurkan muzikal adalah sesuatu yang diminati.menghiburkan...sambil tengok cerita kita boleh nyanyi-nyanyi...lalalalalallala....

ini antara lagu yang i minat.i mengulang dengar lagu ni sepanjang hari di pejabat...setiap hari...orang lain bosan?lantak le...janji i suke...hehehe...bukan pasang kuat-kuat pon...cukup setakat telinga i je yang dengar...

jom layan...

hidup pura-pura

tak letih ke...?cuba menjadi orang lain...untuk apa?tak letih ke bila hidup dalam kepura-puraan...?hidup cuba mendapatkan sesuatu tapi bukan dengan cara yang tersendiri...semuanya pura-pura....

tak salah kalau cuba mengubah kehidupan menjadi lebih baik.tapi biarlah dengan cara kita sendiri.diri kita...bukan dengan menjadi orang lain.

belajar menerima kekurangan diri...dan cuba untuk perbaiki kekurangan tersebut.bukan melarikan diri dan mengelak.kalau macam tu,sampai bila nak hidup dalam bayang2 kekurangan sendiri?

belajar menjadi seorang yang redha...menerima kekurangan diri...dan perbaikinya...

cr: peringatan untuk diri sendiri....

ahad sebelum isnin

semalam ada kelas.hari ni takde kelas.esok kena masuk kerja balik...jadi hari ini adalah masanya untuk bersenang lenang di rumah.yehaaaaa!


Wednesday, February 16, 2011

meleleh seyh!

rutin mingguan...
setiap hari rabu akan ambik mingguan wanita dari uncle suratkhabar kat bawah...
"ambik dulu ye...nanti bayar..."
ok...dialog yang sama setiap kali amik majalah....
agak² rasa nak bayar nanti baru bayar...boleh gitu...?
boleh aje...dah buat pon...boleh la tu kan...heheheh...

kat ruangan resepi nampak resepi nasi kerabu...
fullamak!!!!meleleh air liur dibuatnye...adush!
mana nak cari nasi kerabu tengah² hari buta camni...?
hukhukhuk....

yummy!

Monday, February 14, 2011

cerewet

bagus ke mempunyai sifat cerewet ni...?bagi i, ada masanya cerewet tu berguna.tapi ada masanya pulak cerewet tu menyusahkan.ye ke?

cerewet di pihak kita..akan memberikan hasil yang memuaskan untuk diri kita sendiri.orang yang cerewet ni teliti sebenarnya.cuba mendapatkan hasil yang terbaik dan memuaskan hati sendiri.bagus la tu.

TAPI....
kalau terlampau cerewet,buat orang sekeliling rasa menyampah la pulak.ish...nak jadi cerewet pon biar la beragak kan.sikit² sudeh...tak payah nak berlebih² sangat.

sifat cerewet ni bagus untuk diri sendiri je...tapi tak bagus untuk orang lain.jadi kalau nak jadi cerewet tu...sendiri² je.jangan nak libatkan orang lain.

Sunday, February 13, 2011

puteri impian

menonton puteri impian buat hati i rasa macam nak berangan pulak...hahaha...hampeh tol!tiba2 pulak rasa macam nak berangan...kalah amy mastura...

tiba2 rasa rindukan seseorang.haish!sejak dua menjak ni tak boleh la nak tengok citer romantik2 sikit...hati mula la berbunga2...hahaha...kesian2...

silalah melayan perasaan sendirian di hujung minggu ni cik riza...takde sape nak melayan...huhuhu...berangan je la...

Friday, February 11, 2011

benti keje...boleh ke?

2 minggu tak jengah blog nih...lama betul!

hari ni baru berkesempatan untuk masuk dan tengok2 mana yang patut...i pegi cuti2 raya cina...hehehehe...bosan kerja...saja ambik cuti lama sikit.lepak kat kampung melayan adik2.tiba2 lak rasa macam nak benti keje...boleh ke?(dalam mimpi je la...)

Monday, January 31, 2011

Insya'Allah

jom layan lagu Maher Zain ni dalam versi melayu...
sebutannya sangatlah kemelayuan...
terbaekkk!


ahad punya citer

pagi semalam pegi kelas...
awal² pagi lagi hujan dah mencurah² membasahi bumi Allah...Alhamdulillah...

tengahari balik dari kelas...
hujan masih lagi tak berhenti...makin lebat ada la...
oh...harus berhati² semasa memandu...

sebelum sampai rumah kepala ligat memikirkan apa nak di makan...
fikir punya fikir punya fikir...
ting!
Mc Donald sudah la....
hujan² ni tak berapa nak rajin untuk membasahkan diri keluar dari kereta semata² nak isi perut...
pandu lalu...cepat dan tak basah...

sampai di rumah...
makan² dulu...dah kenyang mata pon berat...
apa lagi...zzzzzzzzz.....
best woooo layan mata time² ujan ni...
heheheh...

itu je citer pasal semalam...
motipnye nak citer pasal ujan yang tak benti² tu...
dan dengar citernya,berberapa tempat di Johor dah mula dinaiki air...

sekian.

Friday, January 28, 2011

jumaat...yeay!

ok...meroyan sudah i ni.hukhukhuk....apakah maknanya itu?

ok,hari ni jumaat.esok sabtu pastu ahad....maknanya dua hari tersebut cuti!yeay!!!itu la pasalnya.cuti la sangat riza oi!sila sedar diri ada kelas ye.jangan gatal² nak ponteng.erkkkk...pengsan!

Thursday, January 27, 2011

kena tag

balik dari lunch tadi bukak blog nampak pesanan penaja kat shoutbox."anda di tag".erkkk...apakah?first time kena tag nih.teruja lak rasa.hehehe...

balik nanti mau cari pic yang menepati criteria² contest tersebut.encik indra...nanti dah siap i bagitau ye...hehehe...tunggguuuuu....

semalam cuti...yeay!

disebabkan tahap tekanan kerja yang sangat menekan, di tambah pulak dengan cuti raya cina i yang tak lulus tu...semalam melancarkan misi mogok.i EL semalam.hahaha...puas ati sebab tak payah datang keje.

saja je sebenarnya.nak rasa bermalas malasan di hari bekerja.hehehe...best jugak.lepak² kat umah...jalan² di shopping complex.huhuhu...sangat la seronoknye.try la buat kalau tak caye...(cubaan menghasut ni...)

hari ni masuk kerja macam biasa.nak mogok pon biar beragak la kan.sekali sekala boleh le.kalau selalu kang tak pasal² kena cop pemalas pulak kan.taknak la camtu.hehehe...

minggu depan raya cina.selamat bercuti la pada sapa² yang dapat cuti tu...(mode tak puas hati+jeles)takde ke sapa² nak hantar limau kat i?

Tuesday, January 25, 2011

putus?tak heran lah!

pagi² lagi dah baca gosip pasal minah kontroversi nih.putus la pulak ngan kekasih hatinya tu.hmmmm....dah takde jodoh la tu.apa lagi nak cakap kan?kalau ada jodohnya takde la putus.ye tak?


semoga berbahagia dengan kehidupan mereka di masa hadapan

story mory: tak heran dengan kisah percintaan artis.kebanyakkannya memang begitu.trend agaknya ye?

lemah!

hari ni perasaan i lemah sekali.rasa seperti mahu mencari bahu untuk tumpang bersandar.ada yang sudi tumpangkan bahunya untuk i tak?seriously....terasa sangat lemah di saat ini.


tiada perasaan mahu meneruskan kerja.putus harapan.kecewa.pertama kali dalam hidup terasa seperti mahu berhenti kerja.owh!sadis sekali perasaan ini.


Monday, January 24, 2011

isnin lagi

pagi² dah ada yang mengusutkan kepala otak i lah!
baru la nak rasa tenang sikit...
dah ada yang kacau...
bikin panasssssss betul!

Ya Allah...kuatkanlah semangat aku untuk bekerja hari ini....

Friday, January 21, 2011

20.01.2011

salam jumaat u ols!salam thaipusam juga pada yang menyambutnya semalam.

semalam i berpoya² bersama teman² ke PD.eh...ekceli tak sampai PD pon.pegi rumah makcik member i tu je...terletak dalam daerah PD.pegi lepak²,gosip²,makan² sambil antar tempahan baju.9 pasang i antar semalam.tak beragak ye...hohoho...biarkan,janji i puas.tak lama lagi dapat pakai baju baru.yehaaaa!

gerak dari rumah i dalam pukul 7.15a.m,sampai rumah member i tu kat PJ dalam 7.50a.m then terus gerak.awal giler tau tak?orang lain elok bersenang lenang atas katil bawah selimut bagai,i dah kena keluar rumah.huhuhu...sangat la jelesnye.ni gara² member tu la...nak mengelakkan kereta yang banyak atas jalan raya kononnye.haish!sangat la tak menikmati hari cuti semalam.huhuhu...

tapi ok la,dah sampai sana makcik dia masakkan we all nasi ujan panas.boleh kena demam panas gitu!ahaks!sesi makan² sambil lepak² dan gosip² diteruskan sampai ke petang.giler banyak citer!kalau tak mengenangkan hari ni keje mau sambung gosip² sampai ke malam tu.wah!melampau ok!

sampai rumah terus tumbang!ketiduran sampai ke pagi tadi.marah ke?huhuhu....

Wednesday, January 19, 2011

meningkatkan kesabaran

sapa rasa diri dia tu jenis yang kurang sabar?sila angkat tangan.adeh...kalau ada yang angkat pon i bukan nampak.sila abaikan je.mengaku sendiri² sudah.i juga berada di dalam kategori tersebut.sangat la kurang tahap kesabaran i ni haa.camne nak buat tu?

i merasa sangat kagum melihat orang² yang boleh melakukan tugasan di bawah tekanan dengan sangat tenang dan sabar,walaupon di dalam hatinya itu menyumpah² (mungkin la kot).mungkin jugak memang ada yang tenang sejak azali.redha menerima segala tekanan ke atas dirinya.

persoalannya di sini...bagaimana mahu menjadi orang yang mampu mengawal perasaan melakukan sesuatu di bawah tekanan?menunjukkan muka manis sambil meneruskan tugasan.ada petua tak?cubaan menjadi seorang yang penyabar mungkin patut dimasukkan dalam senarai azam 2011 kot.

nota kaki: itu bab kerja...bab² lain tak masuk lagi.oh...patut selesaikan satu persatu

umi faula

jeng...jeng...jeng...baru lepas meng'add' seorang kenalan di FB dan tiba² teringatkan seseorang.really miss her

i dah cuba cari dia sejak zaman friendster lagi sampai ke fb ni ha masih lagi belum berjumpa.i dah try tanya pada member² yang kenal dia,pon tak tahu ke mana dia.oh...sedeynye rasa hati.

ekceli dia tu kakak angkat i masa zaman sekolah menengah dulu.biasa la,i kan comel.owh...sangat la perasannye.huhuhu...perasaan ada kakak?mesti la seronok.sebab i memang takde kakak pon.tiba² ada kakak tempat i nak ngada².mesti la best.hehehe...

habis pmr i pindah sekolah.awal² tu contact lagi.tapi dah lama² tu terus senyap.maklum le,masa tu mana pakai handphone lagi...pakai surat je.rajin la sangat nak menulis kan walaupon cerita banyak.

ada sapa² kenal ngan kakak i tu tak?nama dia umi faula.sekali dia ada blog jugak dan baca citer i ni...hehehe...sis,i miss u...

Tuesday, January 18, 2011

yang baik² saja

nak citer yang baik² aje?
kalau tak baik macam mana?
tak nak ambik tau ke?
aduh....sila la ambik tau pada hal² yang kurang baik juga.

Friday, January 14, 2011

bukan siapa2

kita seringkali merasakan diri kita bagus dan memandang rendah keupayaan orang lain
kita seringkali merasakan diri kita bijak dengan dengan memperlekehkan pemikiran orang lain
kita seringkali merasakan diri kita cantik dengan memandang sinis kecantikan orang lain

siapa kita untuk menilai orang lain?

kalau bagus,jangan rendahkan orang lain
kalau bijak,jangan perlekehkan orang lain
kalau cantik,jangan memmandang sinis orang lain

setiap apa yang dimiliki itu anugerah dari Pencipta
bersyukurlah dengan apa yang dikurniakan
jangan terlalu menilai orang lain
kerana kita bukan siapa2

cuti beramai²...satu kesalahan besarkah?

31/01/2011 : isnin
01/02/2011 : selasa ~ cuti hari wilayah
02/02/2011 : rabu
03/02/2011 : khamis ~ cuti raya cina
04/02/2011 : jumaat ~ cuti raya cina

i apply cuti untuk isnin dengan rabu.2 hari je kot.itu pon tak lepas.huhuhu...sedey sungguh rasa hatiku ini.i apply sejak penghujung bulan 12 2010 lagi.aci tak camtu?punya la awal hantar borang,merancang cuti la kononnye.sekali tak lulus.hahaha...padan muka i.

yang jadi masalahnya,ada 2 orang dari unit i yang apply cuti untuk hari yang sama.ala,sebelum² ni lepas je.bukan ada apa sangat kot.awal bulan pon.lagipon ada sorang lagi yang boleh cover.ishhhh....tak puas hati tol lah.alasan takut ada kerja tak siap.wekkk!!tak boleh diterima pakai langsung!

itu je peluang i nak cuti panjang².nak balik kampung.jumpa mak ayah... ( wat ayat sedey...kesian tak...? ) ye la.lepas ni hujung minggu i penuh dengan kelas jek.bila masanye nak balik kampung lagi?hmmm...

kalau tepon ayah suruh datang sini aci tak? ( pengsan kalau ayah nak... ) nak pulak dia tinggalkan kebun dia tu?

encik bos...i nak cuti la...i mintak cara baik ni.nape tak bagi?u nak suruh i ponteng ke?

Thursday, January 13, 2011

khurafat...sumpah takkan tengok...

ada 2,3 member post status di FB mengenai filem khurafat.bagi i,walau sehebat mana pon filem tersebut,kalau namanya citer seram....sorry...i memang takkan tengok.hehehe...jantung i tak cukup kuat nak menahan debaraan setiap kali ada wajah2 pelik yang muncul di skrin secara tiba2.lemah semangat i.

bagi sesiapa yang berminat,boleh la pergi tengok.selamat menonton la ye.


p/s: kononnye nak letak poster khurafat tu..sekali cari kat google...ok,tak mungkin i letak pic tersebut.mau mengigau malam ni kalau letak.

kunci rumah hilang...oh tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

petang semalam balik dari kerja baru perasan,kunci rumah takde dalam beg.oh no!mana pulak la perginya kunci rumah i tu...?huhuhu...terpaksa la menyusahkan orang lain yang menyimpan kunci spare tunggu depan rumah.hahaha...sorry ye! (sambil buat muka tak bersalah)

sampai rumah teruskan pencarian dalam kereta.erkkk...masih jugak tak jumpa.aduh!gawat nih.fikir punya fikir punya fikir....buntu. "mungkin kat opis kot..." sesi menyedapkan hati sendiri.

pagi tadi sampai opis menyelongkar setiap tingkat laci.masih tak jumpa.hohoho...mana kunci rumah i?mana...?mana...?????????????????????ni yang rasa nak jerit kuat² ni...dengan harapan kunci² itu akan terbang kembali kepada i.boleh ke?

misi hari ni,menukar segala mangga dan tombol pintu yang baru.huh!menyusahkan betul la.cuai lagi.padan muka i.hmmm...


Wednesday, January 12, 2011

ke mana menghilangnya perasaan itu?

pernah tak u ols rasa yang pasangan u ols sedang melakukan sesuatu di belakang u ols?seperti sedang bermain cinta dengan orang lain atau melakukan sesuatu perkara yang u ols tak suka dia buat.

hmmm...ok,i sedang merasakan itu.huh!macam mana nak elak dari perasaan sebegini ye?malas la nak pening²kan kepala dengan hal² remeh macam ni.nanti orang kata macam budak² pulak.

kepada si dia "sila tinggalkan i kalau dah tak suka ok!tak payah malu² nak berterus terang.i tak kisah pon..."

pagi² dah kena kacau

masa tengah jalan terkedek² menuju ke pejabat pagi tadi,takde la awal sangat pon.dah pukul 7.20...cerah dah.ada 2 mamat jalan kat depan.tengok gaya macam tak berapa nak ok jek.dengan bersubangnye...selekehnye...weee...berdebar² i jalan kat belakang diorang tu.

sekali sorang tu toleh belakang.erkkk...gelabah giler!tengok semacam jek.siap tegur² lagi.."nak pegi mane...?" "study eh...?" "nak temankan boley...?" "comel la akak ni...." " sombong la dia ni..." waaaaaaa!takutnye...huhuhu...dan² tu jugak rasa nak nangis dan patah balik rumah.

sangat takut ok.walaupun bukan kat tempat sunyi.silap² kena raba kat situ.mampus!huhuhu...kena rompak ke...orang² yang dalam kereta kat jalan tu belum tentu lagi nak tolong kan.huhuhu...sangat takut la.esok nak bawak kereta pegi keje boleh?terus parking sampai depan opis.

Tuesday, January 11, 2011

kongsi kongsi

i nak tanya sikit la.pada u ols especially yang bujang2 tu kan.selalunya kalau malam2 hari,lepas u ols balik dari kerja,apa yang u ols buat?hmmm...cuba kongsi2 sikit...nak tau jugak apa aktiviti u ols tu kan.

seronoknye bila impian itu tercapai

tengah dok lepak2 ni tiba2 i teringat kisah masa mengikuti kursus BTN lebih kurang 2 tahun yang lalu.teringat pada 1 sesi di mana fasilitator kumpulan i tu bertanya azam setiap orang di dalam kumpulan i tu.walaupon masa tu bukan la awal tahun pon.(azam tak perlu tunggu nak masuk tahun baru je kot)

azam i masa tu ada 2 je.nak sambung belajar ngan nak dapatkan lesen kereta.hehehe...orang lain masa sekolah ataupon abes sekolah dah boleh dapat lesen.ok,family i tak la sesenang itu.ayah suruh i usaha dapatkan lesen tu dengan duit sendiri.tu pasal la lambat dapat lesen.huhuhu...

dan awal tahun lepas,i berjaya dapatkan lesen 'P' i.hehehe...berjaya jugak akhirnye.dan penghujung tahun lalu juga i berjaya dapat tawaran sambung belajar.huh!1 pencapaian yang membanggakan.hmmm...mungkin orang lain tak heran pon.tapi i bangga dengan pencapaian i tu.walaupon lewat.berjaya jugak i laksanakan azam i tu.

untuk azam seterusnya.masih belum terfikir lagi.

Sunday, January 9, 2011

keputusan AJL 25

persembahan terbaik:
Faizal Tahir
Hanyut

vokal terbaik:
Hafiz
Noktah Cinta

tempat pertama:
Ana Rafali
Tolong Ingatkan Aku

tempat ke-2:
Meet Uncle Hussein 7 Black
Drama king

tempat ke-3:
Hafiz
Noktah Cinta

tahniah kepada para pemenang

mengata dulang paku serpih

membaca status kawan2 di fb mengenai AJL ke 25 kali ni.hmmm...macam2 komen.ada yang suka ada yang tak suka.terpulang la,pilihan dan citarasa masing2 kan.

tertarik dengan 1 status mengenai FT.status itu mendapat komen dari temannya yang tidak menyukai tindakan FT di atas pentas semasa mempersembahkan lagu selamat malam.katanya FT sesuka hati memegang perut bini orang,memeluk bini orang.i cuma tersenyum membaca komen2 tersebut.

tidakkah dia sedar perkara itu juga terjadi kepada dirinya?hanya kerana kamu bukan artis,maka tiada siapa yang ambil peduli untuk memperkatakannya.hmmm...fikir2kan lah.memang tiada manusia yang sempurna,tapi sebelum menilai orang lain,sila teliti diri sendiri dulu.

rindu rinduan

rindu siapa?hehehe...i la,rindu u ols semua.dah lama sangat tak menjenguk ke dunia blog ni.hmmm...banyak sangat tanggungjawab yang perlu diselesaikan.blog ni sekadar aktiviti sampingan.jadi terpaksa la i melupaka dia seketika.tapi sekarang i dah kembali!hehehe...

hari minggu ni u ols buat apa?i lepak kat rumah je.malas nak keluar sebab semalam dah seharian di luar rumah.penat!hari ni mau lepak2 dan menyelesaikan urusan2 di rumah la pulak kan.malam ni jom pakat ramai2 layan AJL.

Monday, January 3, 2011

selamat datang 2011

selamat tahun baru!tahun arnab kalau ikut kalendar cina.kalendar lain i tak tau.huhuhu...selalunya kalau awal² tahun macam ni,semua orang cerita pasal azam.dah tercapai ke azam 2010 u ols?i punya ada yang dah tercapai,ada yang baru separuh jalan,ada jugak yang tak tercapai langsung.aduh...

bagi yang dah tercapai tu,Alhamdulillah la kan.dah boleh mula azam baru.bagi yang separuh jalan dan belum tercapai tu,harus la diteruskan.takkan la nak berhenti setengah jalan pulak kan?alang² dah berazam tu,usahakan la sampai berjaya.betul tak?

azam i tahu ni cuma nak selesaikan mana² yang belum selesai tu je.kalau dah selesai nanti baru boleh fikir azam baru.sebenarnya azam tu tak payah nak tunggu tahun baru kot.bila² pun boleh.yang penting semangat nak mencapai azam tu.

apa² pon,selamat tahun baru 2011 untuk u ols semua.semoga tahun baru ni memberikan kegembiraan dan kejayaan kepada kita semua.

monday blues melanda

isnin datang lagi!dan hari ni mood tak berapa nak bersemangat.huhuhu...kepanatan semalam belum hilang lagi.puas berjalan seharian bagi sesi menghabiskan duit.yehaaa!

sesi pendaftaran telah selesai.kini masa untuk menyediakan mental dan fizikal menghadapi sesi pembelajaran.terpaksa mengurangkan sesi berseronok².huhuhu....

ok lah,mau jalan² dulu.dah berapa hari i tinggalkan blog ni.kejap lagi baru update cerita ye.nak mengemas² dulu.daaaa!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...